Kuusenkerkkä-kermahyytelö
Resepti: Martti Kotakorva
Hyytelön valmistus aloitetaan jo hyvissä ajoin alkukesästä jolloin kerätään talteen kuusen nuoria vuosikasvaimia, kerkkiä. Litra kerkkiä liotetaan yön yli litrassa vettä. Kerkät keitetään liotusvedessään noin 3-4 tunnin ajan. Seos siivilöidään. Joukkoon lisätään noin 200-300 g sokeria ja lientä keitetään kunnes väri muuttuu ruosteenruskeaksi.
Kermahyytelön valmistukseen otetaan keväällä pakasteeseen keitettyä kuusenkerkkäsiirappia 2-3 dl, joukkoon lisätään 2 kanamunaa ja noin 100 g sokeria maun mukaan. Kerkkäsiirappi ja kananmunat saostetaan varovasti vesihauteessa ja joukkoon lisätään 6 liotettua liivatelehteä. Seos jäähdytetään ja joukkoon lisätään erikseen 1 l vaahdotettua kermaa. Makua voidaan tehostaa lisäämällä joukkoon 1-2 cl lakkalikööriä tai giniä. Seos kaadetaan vuokaan ja annetaan hyytyä viileässä.