Poronkieli-lihahyytelö

Lapin keittiömestarit / Matti Hirvasoja

 • 2 poronkieltä keitettynä
 • 400 g keitettyä poronlihaa
 • 7 liivatelehteä
 • 4,5 dl poron lihan keitinlientä
 • 1,5 dl poron kielen keittolihaa

Keitinliemiin:

 • suolaa
 • mustapippuria
 • laakerinlehteä
 • sipulia
 • porkkanaa
 • palsternakkaa

Pese kielet, laita kattilaan kylmään veteen. Kattila liedelle, odota pinnalle muodostuvan vaahtoa joka kuoritaan pois kauhalla. Lisää juurekset ja mausteet. Kielten keittoaikaa ei voi ennakkoon arvioida, mutta se on noin 2-5 tuntia. Kielten kypsymisaikaan vaikuttaa kielen koon lisäksi myös poron ikä. Kokeile kielten kypsyyttä noin 2 tunnin keittämisen jälkeen. Nosta kieli haarukalla kattilasta, huuhdo kylmällä vedellä ja kokeile nahan irtoamista veitseä apuna käyttäen. Jos nahka ei irtoa, jatka keittämistä kunnes kielet ovat kypsät. Kielten kuorimisen jälkeen kielet jäähdytetään ja leikataan pieniksi kuutioiksi.

Poronliha huuhdotaan ja laitetaan kiehumaan keittämisen aloitus kuten kielillä. Liha keitetään kypsäksi nostetaan liemestä ja jäähdytetään. Liha kuutioidaan pieniksi kuutioiksi.

Sekoita poronkielikuutiot ja poronliha keskenään.

Ota pieni vuoka, muotti tai jokin muu reunallinen vuoka missä voit hyytelön valmistaa. Vuoraa vuoka tuorekelmulla. Laita lihat vuokaan. Liota liivakoita kylmässä vedessä kunnes ne ovat pehmeitä.

Siivilöi liemet. Sekoita 4,5 dl poronkeittolientä ja 1,5 dl kielten keittolientä. Kuumenna liemi ja tarkista maku lisää tarvittaessa suolaa tai laimenna vedellä. Purista liivakoista vesi pois. Lisää 7 liivakkoa lämpimään poroliemeen (n. 6 dl) Kaada liemi muottiin lihojen päälle. Kopauta vuokaa hieman, että liemi menee myös vuuan pohjalle. Laita vuoka viileään hyytymään noin 4 tunniksi. Hyytynyt hyytelö kumotaan tarjolle, poista tuorekelmu ja leikkaa halutessasi viipaleiksi tai tarjoa kokonaisena.

Tarjoa esimerkiksi salaatin, etikkapikkelsin tai muun sellaisen kanssa

Share this Post