Metsämiehen jänispata

Kuusi annosta. Resepti: Pekka Pääkkönen

  • Yksi jänis
  • Maustamiseen: suolaa, valkopippuria, mustapippuria, paprikaa, timjami, jauhottamiseen: vehnäjauhoja
  • 0,1 kg voita
  • 4-5 sipulia
  • vettä / lihalientä, laakerinlehtiä
  • siansivua (pekonia)
  • ½ l sekasieniä
  • 1,5 kg perunoita
  • 1 kg porkkanoita
  • persiljaa

Lihan käsittely

Puhdista ja poista vertymät jäniksestä. Paloittele jänis pieniksi paloiksi 3x3cm. Pyri saamaan palasista mahdollisimman tasakokoisia.

Esivalmistelut

Pyörittele kuorituista perunoista palloraudalla pyöreitä perunoita. Esikeitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Kuori porkkanat ja suikaloi ne ohuiksi pitkiksi nauhoiksi. Esikeitä porkkananauhat suolalla maustetussa vedessä.

Valmistus

Mausta jänispalat ja kuumenna paistinpannu. Leikkaa siansivut ohuiksi viipaleiksi ja ruskista niitä pannulla. Mausta jänispalat mausteseoksessa ja kierittele vehnäjauhoissa ja ruskista nopeasti pannulla, jossa on sian rasvaa ja voita. Pane jänispalat, ruskistetut siansiivut ja lohkotut sipulit pataan. Peitä jänispalat vedellä/lihaliemellä, sulje pata kannella ja kypsennä palat n 200-asteisessa uunissa.

Lisää isoiksi lohkoiksi paloitellut sienet pataan vähän ennen kuin jänis on täysin kypsynyt (lihat irtoavat luista). Höystö saostetaan tarvittaessa Maizenalla ennen tarjoamista. Makua voidaan pehmentää, lisäämällä kermaa.

Esillelaitto

Jänishöystö voidaan tarjota suoraan padasta kun lihapalat ovat täysin kypsiä. Tarjotaan haudutuskastikkeestaan. Voidaan laittaa myös esille tarjoilukasarista tai vadilta. Keitetyt perunat kuumennetaan keitinliemessään jonka haihtumisen jälkeen lisätään kermaa, jossa ne muhennetaan. Perunan päälle lopuksi hakattua persiljaa.

Tarjotaan erikseen tarjoiluastiasta tai kasarista.

Esikeitetyt porkkanasuikaleet kuumennetaan keitinliemessään juuri ennen tarjoilua. Laitetaan tarjolle jänishöystön päälle antamaan väriä kokonaisuuteen tai tarjotaan erikseen omasta astiasta.

Share this Post