Hirvirulla
Ohje: Pekka Pääkkönen, Lapin keittiömestarit
Raaka-aineet
Mureaa, hyvin raaka-kypsynyttä, hirven paahtopaistia, sisäpaistia tai ulkopaistia.
Täyte
- 1 kg jauhettua hirvenlihaa, 200 g tuorejuustoa, 150 g yrttiranskankermaa,
- 3 kpl kananmunia, n.100 g perunajauhoja
- Mausteeksi männynsiemeniä, tervasiirappia, katajanmarjoja, suolaa ja mustapippuria
Valmistus
Hirvenpaistista poistetaan kalvot ja leikataan 1 cm vahvuisia isoja viipaleita. Viipaleet nuijitaan muovin välissä 3 mm:n vahvuisiksi. Viipaleet asetellaan leikuulaidalle siten että lihassyyt kulkevat pitkittäin suhteessa tulevaan rullaan.
Viipaleet maustetaan suolalla, vp, mustapippurilla ja rosmariinilla. Viipaleiden päälle levitetään täyte ohueksi kerrokseksi.
Viipaleet kääritään rullalle siten, että täyte pysyy paikoillaan rullauksen aikana. Kääritty rulla sidotaan kalastajalangalla kypsentämisen ajaksi.
Hirvirullaa kypsennetään uunissa 140 asteisessa kiertoilmauunissa noin 20 minuuttia tarkkaillen kypsentymistä lämpömittarilla. Kun rullan sisälämpötila on 65 astetta, liha otetaan uunista ja laitetaan folion sisään vetäytymään.
Jäähtynyt rulla leikataan tarjolle ohuiksi viipaleiksi ja tarjotaan voimakkaan makuisen, pääraaka-ainetta korostavan lisäkkeen kanssa.