Hiillostetut nahkiaiset

Nahkiainen poikkeaa ulkoiselta olemukseltaan huomattavasti kaloista. Sillä on leuaton imusuu, seitsemän paria kidusaukkoja ja parilliset evät puuttuvat. Tukiranka on rustoinen. Nahkiainen luetaan omaan selkärankaisten eläinten luokkaan, ympyräsuisiin. Pituus on tavallisesti 25-32cm ja paino noin 50 grammaa.

Kun illat hämärtyy ja kesä päättyy alkaa nahkiaisaika ja kutujokeen nousu. Nahkiaisia saadaan saaliiksi Suomen itämereen laskevista joista kautta koko rannikkoalueiden aina Tornionjokea myöten. Pääosin kutuvaellus alkaa elokuussa jolloin nahkiainen lakkaa syömästä ja suoli surkastuu parin millin paksuiseksi rihmaksi. Juuri tästä toimimattomasta suolesta johtuen nahkiaista ei tarvitse suolistaa ennen sen ruoaksi valmista.

”Herrojen herkku, ei syö siat ei koske koirat”

Nahkiainen on arvostettu herkku joskaan sen erikoinen maku ei aivan kaikkia houkuttele. Lisäksi nahkiaiseen liitetään aina myyttisiä kertomuksia sen pyytämismenetelmistä.
Nahkiaiset myydään kappalehintaan jonka taas määrää kysynnän ja tarjonnan lait.

Mikäli haluat valmistaa nahkiaisesi itse toimi seuraavanlaisesti. Suolaus: nahkiaiset tapetaan suolakylvyllä. Pane elävät nahkiaiset saaviin ja lisää kourallinen karkeaa suolaa. Sekoita kepillä. Sekoittamalla astiassa olevia eläimiä ja suolaa keskenään saadaan nahkiaisissa oleva veri pois. Lisää kylmää vettä. Veden ei tarvitse peittää nahkiaisia. Pidä nahkiaisia suolavedessä, viileässä paikassa seuraavaan päivään. Sekoita silloin tällöin. Huuhtele nahkiaiset huolellisesti kylmällä vedellä niin, että verinen lima irtoaa.

Valmistusmenetelmistä yleisimmät ovat hiillostaminen ja savustaminen.

Hiillostaminen

Lado puhdistetut nahkiaiset halstariin. Hiillosta kuumassa hiilloksessa molemmin puolin. Kypsymisaika noin 5 minuuttia. Paisto on onnistunut kun nahkiainen säilyttää sitkeytensä, mutta katkeaa taitettaessa. Juuri hiillostettu nahkiainen houkuttelee voimakkaalla tuoksullaan ja se suorastaan tihkuu rasvaa. Nahkiainen on parhaimmillaan juuri uunista otettuna ja kuumana. Mikäli haluat nahkiaisten säilyvän seuraavaan satokauteen ja nauttia niitä silloin tällöin ne voi säilöä etikkaliemeen. Huomioitavaa kuitenkin on että liemi sekä nahkiaiset ovat jäähtyneitä ennen niiden yhdistämistä.

Etikkaliemi

 • 9 dl vettä
 • 1 dl väkiviinaetikkaa
 • merisuolaa, sokeria
 • kokonaisia maustepippureita la laakerinlehtiä

Ainekset sekoitetaan keskenään. Perusliemeen voidaan lisätä tarvittaessa jokaiselle kokille tyypillisiä mausteaineita.

Hiillostettujen nahkiaisten lisäkkeenä tarjotaan yleensä sinappikastiketta

Sinappikastike

 • 1 kananmunan keltuainen
 • 2 rkl sinappia
 • 2 rkl sitruunanmehua
 • 1 tl sokeria
 • Valkopippuria
 • Tilliä
 • 1 dl öljyä

Sekoita sinappi, keltuainen, sitruunanmehu sokeri ja pippuri. Lisää öljy pienissä erissä hyvin vatkaten. Lisää tilli ja tarkista maku.

Hyviä ja herkullisia makuhetkiä nahkiaisten parissa!

Pekka Pääkkönen, Lapin keittiömestarit

Share this Post