Siikaressu
4-6 annosta
1 kg siikaa (fileeä n. 650 g)
- vettä
- 1 sipuli
- suolaa
- pala laakerinlehteä
- 5 valkopippuria
- nippu tilliä
- 4-6 hapanleipäviipaletta
- 50 g voita
Fileoi siika. Keitä päästä ja ruodoista kalaliemi: laita ne kylmään veteen, vettä sen verran, että ruodot peittyvät. Kuumenna kiehumispisteeseen, kuori vaahto ja lisää yksi paloiteltu sipuli, pala laakerinlehteä, 5 murskattua valkopippuria sekä vähän tillin varsia. Keitä noin ½ tuntia, siivilöi ja mausta suolalla.
Leikkaa siikafileet isoiksi paloiksi. Hauduta palat kypsiksi kalaliemessä. Lisää voi kalapalojen joukkoon. Leikkaa hapanleipäviipaleet 1 cm.n kuutioiksi ja laita ne keittolautaselle. Annostele kypsät siikapalat ja -liemi leipäpalojen päälle. Viimeistele hienonnetulla tillillä.
Myös kirjolohesta, lohesta ja muikuista voit valmistaa ohjeen mukaista ressua.
Kuva: Jouko Levanto