Lappalainen kalakurniekka

4 annosta

Taikina

 • 2,5 dl vettä
 • 25 g hiivaa
 • ½ rkl suolaa
 • 1 rkl sokeria
 • 25 g voita
 • 2 dl vehnäleseitä
 • 6 dl sämpyläjauhoja

Täyte

 • 700- 800 g lohen-, taimenen-, raudun-, harrin- tai siianfileitä
 • 3 tl suolaa
 • 100 g voita
 • 1 nippu tilliä

Valmista sämpylätaikina ja laita se kohoamaan. Muotoile jauhotetuin käsin taikinasta soikea levy ja aseta sille suolalla maustetut kalafileet. Levitä voi ja ripottele hienonnettu tilli fileiden väliin ja pinnalle. Nosta taikinanliepeet ylös ja tiivistä sauma vedellä ja rypytä kiinni. Jauhota kurniekan pinta ja anna sen kohota noin ½ tuntia.

Paista ensin 200 asteessa, mutta värin tultua pudota lämpötila 150 asteeseen. Hauduta kypsäksi noin 1- 1 ½ tuntia. Hauduta liinan sisällä pehmeäksi ennen tarjoilua. Leikkaa varovasti noin 3 cm.n vahvuisiksi viipaleiksi. Tarjoa lisäkkeeksi voilla ja hienonnetulla tillillä maustettua kalalientä.

Perinteiseen kalakurniekkaan käytettiin yleensä kaksi kokonaista, perattua kalaa esim. lohitinttiä, taimenta tai siikaa, jotka pantiin uimaan eri suuntiin vehnätaikinalevylle. Taikinaliepeet nostettiin ylös kalojen päälle ja rypytettiin kiinni. Tarjolle pantaessa kurniekan kansi avattiin otettiin kalaa ja murrettiin leipää syötäväksi.

Kuva: Douglas Sive´n

Share this Post