Tornionlaakson lohikeitto
4 annosta
Tämä ruokalaji kehitettiin ensimmäiselle perinneruokamatkalle 6. – 10.8.1981 ja se on tänäkin päivänä yksi suosituimmista alkuruoista.
- Lohiliemi
- kylki- ja selkäruotoja
- halkaistu pää
- yksi sipuli
- suolaa ja kokonaisia valkopippureita
- vettä
Pane ainekset kattilaan, peitä kylmällä vedellä ja anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia. Kuori välillä vaahto pinnasta. Siivilöi kankaan tai sihdin läpi.
Lohikeiton aineet
- 6 dl lohilientä
- 300 g lohikuutioita
- 2 dl maitoa
- 1,5 dl kuohukermaa
- 30 g voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- tilliä
- Sulata voi kattilassa, lisää sekoittaen vehnäjauhot ja kalaliemi. Anna kiehua noin 10 min.
- Lisää kalapalat ja hämmennä varovasti niin, että lohipalat säilyvät mahdollisiman ehjinä.
- Noin 5 minuutin kuluttua lisää maito ja kerma.
- Tarkista maku ja annostele keitto tuoreen tillin kera.