Madekeitto

  • Noin kilon made nyljettynä tai kaltattuna
  • 1 sipuli
  • 50 g voita
  • suolaa, pippuria
  • 5 perunaa
  • ½ l vettä
  • 1 l kermamaitoa
  • 1- 1 ½ rkl jauhoja

Paloittele perattu kala, voit myös halutessasi fileoida kalan. Laita kattilaan kuoritut ja lohkotut perunat, hienonnettu sipuli ja mausteet. Kaada päälle vesi tai ruodoista keitetty kalaliemi. Keitä hiljaa hauduttaen kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Lisää voi ja sekoita jauhot kerma-maitoon sekä lisää keittoon, sekoita ja lisää paloiteltu kala perunoiden päälle. Kypsennä vielä n. 5 minuuttia varovasti hauduttaen, jottei kala hajoa. Tarkista maku. Tarjoa kuumana ruisleivän kera.

Kalaliemen valmistus

Laita kalan perkauksesta jääneet ruodot ja nahkat kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä. Kuumenna kiehumispisteeseen ja kuori syntynyt vaahto pinnalta pois. Lisää mausteet (sipulia, kokonaista valkopippuria, laakerinlehteä, tillinvarsia) ja keitä hiljaa poreillen n. 30 minuuttia. Siivilöi liemi ja käytä se esim. kalakeiton pohjana.

Share this Post